Departament de Tecnologia

Departament de Tecnologia

Benvinguts al web del Departament de Tecnologia

Professors i professores: Josep Barbarà, Jordi Corrales, Josefina March, Miquel Mayà, Josep Jovani i Victòria Picart.

Aquí podeu veure unes petites mostres del què treballem de 1r a 4t d'ESO.

Construcció de cotxes solars

Programació de robots mOway

Programació amb Scratch

Galetes !!!

Pneumàtica

Automatització i mecanismes

Estructures reals

Robòtica amb Snap4Arduino

Disseny i impressió 3D

Hort escolar

Apps per a smartphones

Realitat Virtual

Cursa de cotxes solars

BASES DE LA CURSA DE COTXES SOLARS

1- Convocatòria:

El departament de Tecnologia  convoca la Cursa de Cotxes Solars  que es realitzarà el dia 23 d'abril, en els actes de celebració de ladiada de Sant Jordi.

2- Objectius

  • Afavorir el coneixement de l'energia solar fotovoltaica fomentant-ne l'experimentació.
  • Construir un aparell senzill combinant coneixements bàsics d'electricitat, mecànica i estructures.
  • Esforçar-se en la millora dels ginys tecnològics autoconstruïts

3- A qui va dirigida?

Als alumnes d'ESO de l'institut que de manera voluntària hi vulguin participar.  Els alumnes de 1r hi participaran de manera obligatòriacomptant per a ells com una activitat lectiva més. Cal que individualment o en equips de 2 s'inscriguin aquí:

INSCRIPCIONS

El seu professor de Tecnologia els proporcionarà una placa solar fotovoltaica i un motor.

S'haurà de desenvolupar el projecte fora de l'horari escolar.

4- Què s'ha de fer?

Construir un vehicle solar que per moure's utilitzi únicament l'energia subministrada per una placa solar fotovoltaica de les següentscaracterístiques: 1,5 Volts i 500 mA (mil·liampers) o 2 Volts i 300 mA (que són equivalents) i un motor R23. Caldrà completar-lo ambaltres materials de lliure elecció, preferiblement reutilitzats o reciclats, per fer: el circuit elèctric, l'estructura i el carenat. En cap cas espodran utilitzar estructures ni carenats ja fets. Cal construir-los.

Si algun cotxe no compleix les presents bases serà desqualificat.

5- Categories, cursa i premis

La cursa estarà organitzada en dues categories: la de 1r d'ESO  i la de 2n, 3r i 4t d'ESO.

La cursa es realitzarà dins el recinte escolar.

A més d'admirar els cotxes, es faran diverses curses per determinar el cotxe més ràpid.  En acabar es donarà un premi al cotxe mésràpid de cada categoria i un premi únic per al cotxe que un jurat format per professors determini com el que té un millor disseny.

La cursa consistirà en recórrer amb la màxima rapidesa possible un trajecte recte d'uns 10 m de longitud, en direcció cap el sol. Elnombre de mànegues classificatòries dependrà del nombre de participants. Per evitar problemes, durant la cursa, ningú, llevat delsorganitzadors, podrà entrar a la pista sota risc de quedar desqualificat.

La participació a la cursa de cotxes solars implica l'acceptació d'aquestes bases

El departament de Tecnologia es reserva el dret de modificar les presents bases en qualsevol moment si ho creu convenient per al bon desenvolupament de la cursa.


ORIENTACIONS TÈCNIQUES PER CONSTRUIR EL COTXE SOLAR

Tècnica

Tot seguit hi ha uns quants aspectes tècnics que us anirà bé de tenir en compte.

Mireu que el vehicle sigui lleuger evitant pesos innecessaris. Com més pes tingui, més li costarà al motor arrossegar-lo i, per tant, anirà més lent.

Tingueu cura de donar-li un aspecte original, atractiu i agradable a la vista (colors, disseny, formes, gràfics, ...), la velocitat es pot complementar amb un bon disseny!

El carenat té una funció de recobriment i acabat. L'aerodinàmica té poca importància donades les velocitats que s'assoliran. Per fer-lo, utilitzeu materials lleugers: cartró, paper ploma, plàstic prim, ... preferiblement reciclats.

Greixeu bé els engranatges i totes les parts en moviment (excepte les politges), millorarà molt el rendiment.

A l'hora de provar-lo orienteu la placa ben perpendicular als rajos del sol per obtenir la màxima producció d'energia elèctrica.

Assegureu-vos que les rodes estan ben alineades (és a dir, ben paral·leles) per reduir les pèrdues.

Comproveu que el vehicle avança el més recte possible per fer el trajecte amb el mínim recorregut.

Coneixements útils

Una cèl·lula solar fotovoltaica converteix l'energia lluminosa del sol en energia elèctrica.

Quanta més superfície té la cèl·lula, més intensitat pot donar. Una cèl·lula dóna una tensió aproximada de 0,5 volts de corrent continu.

La placa solar fotovoltaica reglamentària té 3 cèl·lules connectades en sèrie de forma additiva (el positiu d'una cèl·lula es connecta al negatiu de la següent), per tant dóna 1,5 Volts aproximadament. NO CONNECTEU DIRECTAMENT EL POSITIU AMB EL NEGATIU DE LA PLACA, FARÍEU UN CURTCIRCUIT I CONTRIBUIRÍEU AL SEU DETERIORAMENT. Si us és difícil trobar una placa solar d'aquestes característiques, us suggerim 2 llocs on la podreu adquirir:

ZENERS COMPONENTS ELECTRÒNICS, carrer Saragossa, 11 - 17003 Girona. Telèfon: 972 20 93 68

ELEKTRON botiga de Barcelona que també ven per internet. Clica.

El motor és de corrent continu. Per tant, el podreu fer girar cap a un costat com cap a l'altre, segons com li apliquem la polaritat (+ -). Feu que quan vagi endavant el + de la placa quedi aplicat al born que té la marca vermella (a vegades no està indicat).

Si li poseu un interruptor en sèrie (és optatiu) podreu parar el funcionament del motor encara que la placa solar estigui il·luminada pel sol. D'aquesta manera cap element queda forçat. (Aconseguireu el mateix tapant la placa amb una cartolina per exemple).

Recordeu que amb els engranatges o les politges s'ha de reduir la velocitat de rotació del motor. Quant més reduïu la velocitat, més lent anirà el vehicle, però més força tindrà. I viceversa, quant menys reduïu la velocitat, més ràpid anirà el vehicle, però menys força tindrà i més li costarà posar-se en marxa

INSTITUT Montilivi, Av. Montilivi, 125, 17003 Girona, Tel.: 972209458 Fax: 972209069 institutmontilivi@xtec.cat | Avís legal © 2024